fbpx

Czy cholesterol zalepia nam żyły? (część II)

W poprzedniej części artykułu omówiliśmy sobie czym tak naprawdę jest cholesterol. Jednakże Ci „bardziej wtajemniczeni” przy tym temacie od razu powiedzą: „no, ale przecież chodzi o ten zły cholesterol, a nie ten dobry!”. Wyjaśnijmy sobie dzisiaj tą kwestię.
Czytaj dalej

Czy cholesterol zalepia nam żyły? (część I)

Zacznijmy od tego, że cholesterol jest obłożony tak ogromną ilością nieporozumień, że jego temat trzeba rozbić na przynajmniej trzy części. Okazuje się także, że zdecydowana większość ludzi nie umie nawet odpowiedzieć na proste pytanie: 

Czytaj dalej

Czy rośliny strączkowe rzeczywiście są alternatywą dla mięsa?

Według jednego z popularniejszych mitów o odżywianiu, rośliny strączkowe są świetna alternatywą dla mięs, gdyż są bogatym źródłem białka, żelaza i cynku. Czy rzeczywiście strączki są tak zdrowe, żeby zastępować nimi boczek, steak czy pierś z kurczaka?Czytaj dalej

Oleje roślinne – wcale nie są zdrowe

Oleje z nasion roślin są wszechobecne, ponieważ są tanie i mocno reklamowane w mediach.  Przyjęło się mówić, że są one bardzo zdrowe i dobre do wszystkiego – smażenia, gotowania czy pieczenia.  Dla naszego zdrowia powinniśmy dostarczać dużo tłuszczy, ponieważ są dla nas niezbędne, ale czy na pewno te z olejów roślinnych?
Czytaj dalej

Co z tą zgagą?

Jeżeli zapytamy się przeciętnego Kowalskiego, co powoduje zgagę, refluks czy wrzody to prawdopodobnie powie, że „nadkwasota żołądka”. Mało tego! Powie, że: „aby ją wyleczyć należy jak najszybciej łyknąć Ranigast!”. Niestety, ale zarówno ta diagnoza jak i zalecenie są najpewniej błędne. Co więc powoduje te dość częste żołądkowe dolegliwości? Przyjrzyjmy się sprawie.Czytaj dalej